PINK SUBMARINE

Pink Submarine etsii haastateltavia Ruotsista ja Tanskasta.

Kuvataiteilija Kalle Hamm ja toimittaja, tietokirjailija Antti Järvi etsivät sateenkaariväestöön kuuluvia haastateltavia, jotka ovat aikoinaan muuttaneet Suomesta Ruotsiin tai Tanskaan. Haastattelut liittyvät Pink Submarine -hankkeeseen, jossa kerätään talteen sellaista sateenkaariväen historiaa, joka koskee liikkumista ja yhteydenpitoa Itämeren alueella, siis esimerkiksi siirtolaisuutta, turismia ja rajat ylittävää yhteistyötä. 

Haastatteluun voi osallistua joko omalla nimellä tai nimimerkillä. Etsimme tarinoita ja kokemuksia pitkältä ajalta, 1950-luvulta tähän päivään. Meitä kiinnostavat kaikenlaiset tarinat, muun muassa työn perässä muuttaneet, vapaamman ilmapiirin perässä muuttaneet, rakkauden perässä muuttaneet ja hekin, jotka ovat päättäneet palata kotimaahansa Ruotsissa tai Tanskassa vietettyjen vuosien jälkeen. Olemme kiinnostuneita ihmisten omista arkisista kokemuksista, näkemyksistä ja tiedoista.

Hanke päättyy kulttuurihistorialliseen näyttelyyn, joka pidetään Helsingin kaupunginmuseossa talvella 2024–2025. Aineistoa hyödynnetään näyttelyssä vain tekstisitaatteina, ellei haastateltavan kanssa sovita muusta. Jos haastateltava haluaa, haastattelu voidaan lopuksi tallentaa kulttuuriperintöä tallentavaan arkistoon.

Koko hankkeen ajan aineistoa käsitellään luottamuksellisesti ja huolellisesti. Etsimme myös teemaan liittyvää materiaalia. Jos sinulla on kotiarkistossa esimerkiksi mainoksia, flyereita, kuvia tai lehtileikkeitä, meihin voi olla yhteydessä, vaikka et haluaisi osallistua haastatteluun.

Hankkeen päätekijät ovat Kalle Hamm ja Antti Järvi, mutta hankkeessa on mukana lisäksi työryhmä, joka tekee haastatteluja muilla kielillä kuin suomeksi. Hanketta ovat rahoittaneet Koneen Säätiö ja Nordic Culture Point.

Yhteydenotot ja lisätiedot:

Antti Järvi: antti.j.jarvi(at)gmail.com (huom. etunimen ja sukunimen välissä on j-kirjain)

Kalle Hamm: kalle.hamm@beelsebub.org